Światowej klasy wino czerwone. Intensywne nuty tostów, lukrecji i czerwonych owoców (jeżyny, śliwki, czerwone porzeczki i czereśnie), z niuansmi mleka i orzeźwiającymi nutami przypominającymi miętowe czekoladki After Eight. Do tego przyjemne, ziemiste nuty mokrej gleby i wspaniałe balsamiczne tony. Aromatyczne bogactwo jest naprawdę rewelacyjne! Stara winorośl Tinta Fina z Ribera del Duero jest harmonijna, zrównoważona i naprawdę głęboka.
Na podniebieniu pełne, bardzo eleganckie, długie. Wino wykonane z największą precyzją. Jedwabiste, dobrze zbudowane i bogato zdobione. Owoce są nieskazitelne, cudownie dojrzałe i bardzo wyraziste, a dopełniają je niuanse przypraw, kwiatów, ziemi i minerałów. Całość okrywają doskonałe taniny. Wspaniały potencjał starzenia, nagradza cierpliwość odpoczywając w piwnicy lub karafce. Właściwie przechowywane, będzie żyło do 2030. Należy dekantować dwie godziny przed podaniem.
Doskonałe połączenia to wszelkie ptactwo, sery peklowane, zwierzęta łowne, grillowane czerwone mięso, czerwone mięso z sosem, pieczone potrawy, pieczone żeberka jagnięce, hiszpańskie prosciutto.
2015 Aalto PS (Pagos Seleccionada) to w 100% Tinto Fino (Tempranillo). Wyprodukowane przez czołowego winiarza Mariano García. Aalto Ps powstaje tylko w najlepszych rocznikach. Winogrona pozyskane są z najlepszych miejsc Aalto (Pagos), położonych w pobliżu miejscowości La Horra, La Aguilera i Fresnillo w regionie Ribera del Duero w północnej Hiszpanii, zaledwie 2 godziny jazdy od Madrytu. Są to winnice istniejące od 80 do 100 lat.
Winogrona były zbierane ręcznie i transportowane do winnicy w bardzo małych pudełkach w godzinach słabego światła, aby zapobiec niepożądanej fermentacji wstępnej. Następnie poddane kolejnej selekcji w winnicy. Moszcz gronowy z każdej winnicy został przetworzony w oddzielnych procesach winifikacji przed zrealizowaniem ostatecznej mieszanki.
Fermentacja Aalto PS 2015 została przeprowadzona przez Aalto Bodegas y Viñedos, w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino zostało przeniesione do nowych beczek z francuskiego dębu od Allier, gdzie zakończyło fermentację malolaktyczną i leżakowało przez okres 19 miesięcy.
Klarowane za pomocą białka jaj i nie filtrowane przed butelkowaniem w czerwcu 2017.

'2015 Aalto PS DO' has no comments
Be the first to comment this post!