Wspaniały aperitif o blado złotym kolorze. Nuta tropikalnych i pestkowych owoców. Stworzone ze "szlachetnej pleśni" (Botrytis Cinerea). Szczepy Zeta, Sarga Muskotaly i Furmint.
"Szlachetna pleśń" to biała odmiana powszechnego grzyba gronowca, który w swojej szarej odmianie powoduje ogromne straty w zbiorach owoców. Biały grzyb rozwija się jedynie przy sprzyjających warunkach klimatycznych i pogodowych. "Mglisty, wilgotny poranek przechodzący w suchy i ciepły dzień to idealna pogoda do rozwoju Botrytis Cinerea. Dlatego najlepsze miejsca do powstania szlachetnej pleśni zlokalizowane są w pobliżu rzek lub jezior. Żeby było trudniej wszystkie czynniki pogodowe powinny wystąpić w drugiej połowie października, gdy winogrona są już dojrzałe"¹. Pleśń, atakując skórkę dojrzałego nieuszkodzonego owocu, sprawia, że ta pęka, a woda w miąższu winogrona zaczyna powoli parować. Owoc stopniowo wysycha, zwiększając koncentrację aromatów i cukrów w moszczu. Tak skoncentrowany moszcz poddany fermentacji daje słodkie wina o "ogromnej ekspresji aromatów i bogactwie smaku"².
Zblansowana wysokim poziomem kwasowości słodycz sprawia, że tokaj Patricius Katinka jest "idealnym kompanem dla deserów, ale może być również wybornym deserem samym w sobie"².
¹ Tomasz Potrzebowski, Blog z pasji do wina, http://www.ambra.com.pl/
² Sławomir Chrzczonowicz, https://winicjatywa.pl/

'Patricius Tokaj Katinka Late Harvest' has no comments
Be the first to comment this post!