Slider

Angerhof Tschida Grüner Veltliner Eiswein

Grüner Veltliner Eiswein 2015 deserowe wino lodowe z winnic Hans Tschida. Pierwsze nuty to pieczone jabłko i lychee. Zapachu dopełniają aromaty przypraw - czarny pieprz, rozmaryn i skórka pomarańczy. W smaku skoncentrowany, wyjątkowo głęboki o zbalansowanej kwasowości i długim wykończeniu. Suszony ananas na podniebieniu, trochę mięty pieprzowej. Dobry potencjał starzenia.

Doskonałe z wszelkimi deserami owocowymi, zwłaszcza z sorbetem cytrynowym, z deserami lodowymi, do Marillenkuchen (ciasto morelowe) i ciasta wiśniowego. Polecamy także do serów o niebieskiej pleśni. Temperatura podania 10-12°.

Eisweiny są winami rzadko spotkanymi ze względu na duże ryzyko utraty plonów. Wino lodowe produkowane jest z gron, które doczekają zimowych przymrozków. Czekając na odpowiednio niskie temperatury winogrona dłużej narażone są na choroby, a nawet, jeśli oczekiwany mróz nie wystąpi, zostają stracone. Zbiory przeprowadza się dopiero gdy owoce zamarzną na krzewie. Temperatura musi więc spaść poniżej – 7°C, dodatkowo zbiór odbywa się nad ranem lub też nocą, aby uniknąć wyższej temperatury. Po oddzieleniu lodu w zamarzniętym gronie pozostaje zagęszczony moszcz, bogaty w cukier, związki aromatyczne i inne, który poddaje się winifikacji. Wiele źródeł podaje, że pierwsze wino lodowe powstało w XVIII wieku w Niemczech, w regionie Frankonii.

„Sukces jest słodki” - Hans Tschida od 2010 co roku zdobywa tytuł "Sweet Winemaker of the Year“ (producenta win słodkich) podczas International Wine Challenge w Londynie. Ich Grüner Veltliner Eiswein jest wysoko oceniane przez krytyków: magazyn Wine & Spirits przyznał rocznikowi 2012 96/100 punktów. Roczniki nagrodzone podczas International Wine Challenge w Londynie:
Grüner Veltliner Eiswein 2017: srebro
Grüner Veltliner Eiswein 2015: złoto, trofeum
Grüner Veltliner Eiswein 2014: złoto


english version

Grüner Veltliner Eiswein 2015 is a dessert ice wine from the vineyards of Hans Tschida. The first notes are baked apple and lychee. The nose is complemented by the aromas of spices - black pepper, rosemary and orange peel. The mouth is concentrated, extremely deep with a balanced acidity and a long finish. Dried pineapple on the palate, some peppermint. Good aging potential.

Excellent with all fruit desserts, especially with lemon sorbet, with ice cream, Marillenkuchen (apricot cake) and cherry pie. We also recommend blue cheese. Serving temperature of 10-12 ° C.

Eisweins are rarely encountered because of the high risk of crop loss. Ice wine is produced from grapes, which live to see winter frosts. While waiting for the temperature to be sufficiently low, the grapes are exposed to diseases for longer, and if the expected frost does not occur, they are lost. Harvesting is carried out only when the fruits freeze on the bush. The temperature must therefore fall below - 7 ° C, in addition the collection takes place in the morning or at night to avoid higher temperatures. The ice is separated from the frozen grape so the concentrated must remains. Rich in sugar, with very aromatic compounds. Then grapes undergoes vinification. Many sources state that the first ice wine was made in the 18th century in Germany, in the Franconian region.

"Success is sweet" - Hans Tschida every year from 2010 gets the title "Sweet Winemaker of the Year" at the International Wine Challenge in London. Their Grüner Veltliner Eiswein is highly rated by critics: the Wine & Spirits magazine awarded the 2012 vintage by 96 / 100 points. Also annually awarded at the International Wine Challenge in London:
Grüner Veltliner Eiswein 2017: silver
Grüner Veltliner Eiswein 2015: gold, trophy
Grüner Veltliner Eiswein 2014: gold


'Angerhof Tschida Grüner Veltliner Eiswein' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Telefon kontaktowy: (+48) 508 490 819
Napisz do nas: hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik: booking@rotterdamwinebar.pl
Telefon kontaktowy:
(+48) 508 490 819
Napisz do nas:
hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik:
booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone: (+48) 508 490 819
Write to us: hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table: booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone:
(+48) 508 490 819
Write to us:
hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table:
booking@rotterdamwinebar.pl
Slider