Slider

Jaworek Prestige Pinot Noir

Pinot Noir, wyjątkowo trudna w uprawie winorośl, odwdzięcza się subtelnym winem o niepowtarzalnym charakterze. Jaworek Pinore Pinot Noir jest lekkie, a wyraziste i eleganckie. Aromat wanilii z tłem marynowanych czereśni, jarzębiny i żurawiny, które otwierają się w pełni po delikatnym natlenieniu. Na podniebieniu żywe, łagodne i krągłe. W trakcie degustacji prezentuje pełne owocowe oblicze. Wyczuwalna lekka kwasowość z nutą goryczy charakterystyczne dla klasycznej szlachetnej odmiany winorośli Pinot Noir.

Wino długo leżakowane w dębowych beczkach, poddane fermentacji malolaktycznej.

Doskonale komponuje się z prostymi potrawami o intensywnym smaku, z czerwonym mięsem i z miękkimi serami typu Camembert.

Winnica Jaworek założona w 2001 roku na terenie odrestaurowanego zabytkowego folwarku przez Ewę i Lecha Jaworek, to jedno z pierwszych miejsc w Polsce tego typu i jednocześnie największa winnica w kraju. Zlokalizowana jest w dolinie Odry w miejscowości Miękinia, czyli w jednym z najcieplejszych obszarów Polski. Winnica obrała charakter doświadczalny. W trakcie ośmiu lat istnienia dokonano selekcji odmian, tak aby wybrać te, które charakteryzują się największą odpornością na warunki klimatyczne. W dniu dzisiejszym obsadzona jest 40 odmianami winorośli sprowadzanych między innymi z Francji, Niemiec i Austrii. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pełniący monitoring zdrowotności roślin. Nowe odmiany rezystentne są uprawiane pod kontrolą instytutów niemieckich. Etykieta każdego wina wyprodukowanego w winnicach Jaworek ozdobiona jest obrazem artysty prof. Eugeniusza Józefowskiego.


english version

Pinot Noir, extremely difficult to cultivate vines, pays back the hardships with subtle wine of a unique character. Jaworek Pinore Pinot Noir is light, expressive and elegant. Aromas of vanilla with a background of pickled cherries, rowan and cranberries, which open fully after a gentle oxygenation. On the palate, alive, gentle and round. During the tasting presents a full fruit face. A noticeable light acidity with a hint of bitterness characteristic for the classic noble Pinot Noir wine strain.

Long-aged wine in oak barrels, malolactic fermentation.

Perfect with simple dishes of intense flavor, with red meat and soft Camembert type cheeses.

Jaworek Vineyard was established in 2001 in the restored historic grange by Ewa and Lech Jaworek. It is one of the first places in Poland of this type and at the same time the largest vineyard in the country. The vineyard is located at the Odra valley in Miękinia, which is one of the warmest regions of Poland. The vineyard has experimental character. During the eight years of existence the selection of varieties has been made to select those that are characterized by the highest resistance to climatic conditions. Today, there are 40 vine varieties imported from France, Germany and Austria. A phytopathologist controls plant health and supervise the protection system. New resistive varieties are grown under the control of German institutes. The label of each wine of the Jaworek Vineyard is decorated with painting of the artist prof. Eugeniusz Józefowski.


'Jaworek Prestige Pinot Noir' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Telefon kontaktowy: (+48) 508 490 819
Napisz do nas: hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik: booking@rotterdamwinebar.pl
Telefon kontaktowy:
(+48) 508 490 819
Napisz do nas:
hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik:
booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone: (+48) 508 490 819
Write to us: hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table: booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone:
(+48) 508 490 819
Write to us:
hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table:
booking@rotterdamwinebar.pl
Slider