Slider

St.Andrea Áldás

Bezkompromisowe zaangażowanie winnicy St. Andrea w jakość swoich win pozwoliło odrodzić tzw. Byczą Krew (Egri Bikavér) z regionu Eger pod nazwą Áldás (błogosławieństwo). Pochodzenie nazwy związane jest z legendą według której wino to przyczyniło się do zwycięstwa obrońców twierdzy Egeru podczas inwazji Sulejmana Wspaniałego około 1552 r. Aby zmotywować i wesprzeć małą grupę żołnierzy Królestwa Węgierskiego w trakcie oblężenia serwowano im pyszne jedzenie i dużo czerwonego wina. Wśród tureckich żołnierzy krążyły pogłoski, iż krew byka została zmieszana z czerwonym winem, dając Węgrom nadludzką siłę i upór. To legendarne cuvée w wydaniu St. Andrea nie zawiera co prawda krwi, a jest harmonijną i rzadką mieszanką winogron: Frankovka (Kékfrankos) 39 %, Merlot 29 %, Pinot noir 12%, Cabernet franc 12%, Turán 5%, Cabernet sauvignon 4%, Kadarka 3%, Syrah 2%.

Wino zaczyna się „egerską nutą”, czyli zapachem czereśni, kolejne wyczuwalne aromaty to słodkie jeżyny i jagody, po nich leśny zapach ściółki. Tło skomponowane z anyżu i cynamonu, do tego zbalansowane garbniki (St. Andrea Áldás Egri Bikavér dojrzewa 21 miesięcy w dębowej beczce). W smaku długie, gęste, soczyście owocowe – czereśnia, jeżyny. Wyczuwalna lekka zrównoważona kwasowość i jedwabista tanina. Zakończenie pikantne z posmakiem czekolady.

Polecamy do gulaszu cielęcego, do dziczyzny i wołowiny, a także do dań z ostrą papryką.

Nagrody roczników:
International Wine Challenge, 2018
Międzynarodowe wyzwanie wina, 2017: Brąz
Wyzwanie International du Vin, 2014: Srebro
Wyzwanie International du Vin, 2010: Brąz


english version

The uncompromising commitment of the St. Andrea vineyard to the quality of its wines has helped revive the so-called Bull's Blood (Egri Bikaver) from the Eger region under the name Áldás (blessing). The origin of the name is related to the legend according to which this wine contributed to the victory of the defenders of the Eger fortress during the invasion of Suleiman the Magnificent around 1552. To motivate and support a small group of soldiers of the Kingdom of Hungary during the siege, they were served delicious food and a lot of red wine. Among Turkish soldiers there were rumors that the blood of the bull was mixed with red wine, giving their Hungarian opponents superhuman strength and persistence. This legendary cuvée made by St. Andrea does not contain blood, but is a harmonious and rare red blend of grapes: Frankovka (Kékfrankos) 39%, Merlot 29%, Pinot noir 12%, Cabernet franc 12%, Turán 5%, Cabernet sauvignon 4%, Kadarka 3%, Syrah 2%.

The wine starts with an eger note, the scent of cherries. Next perceptible aromas are sweet blackberries and blueberries, then the smell of forest bedding. Background composed of anise, cinnamon and balanced tannins (St. Andrea Áldás Egri Bikavér matures for 21 months in an oak barrel). The taste is long, thick, juicy fruit - cherry, blackberry. Noticeable light balanced acidity and silky tannins. A spicy finish with a hint of chocolate.

Recommended for veal stew, game and beef, as well as for dishes with hot peppers.

Awarded vintages:
International Wine Challenge, 2018
International wine challenge, 2017: Bronze
Challenge International du Vin, 2014: Silver
Challenge International du Vin, 2010: Bronze


'St.Andrea Áldás' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Telefon kontaktowy: (+48) 508 490 819
Napisz do nas: hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik: booking@rotterdamwinebar.pl
Telefon kontaktowy:
(+48) 508 490 819
Napisz do nas:
hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik:
booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone: (+48) 508 490 819
Write to us: hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table: booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone:
(+48) 508 490 819
Write to us:
hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table:
booking@rotterdamwinebar.pl
Slider