Slider

Equinox Trei Crai

Wyśmienicie dzikie, zuchwałe mołdawskie cuvée - merlot 60%, cabernet sauvignon 20%, malbec 20% - la Trinità Sancta - “Trzej Królowie”, Trei Crai 2013, z winnicy Equinox pod okiem Constantina Stratana, mistrza czerwonego wina. Wino wykonane w stylu Nowego, a techniką Starego Świata. Szlachetnym szczepom o ziemistych aromatach nadano wyraźny profil owocowy. Pierwszy nos odkrywa aromaty czarnych owoców z niuansami pestki: jagoda, jeżyna, czarna porzeczka, śliwka, a przede wszystkim dziko rosnąca wiśnia. Następnie nuty zaprowadzają nas dalej w głąb natury przejawiając akcenty czarnej ziemi, pieczonych kasztanów, żołędzi, kory dębu, zapachu skóry, wanilii, czerwonego pieprzu, słodkiego tytoniu i fascynujący aromat suszonej lawendy!

W ustach wybrzmiewa zdrowo, jest orzeźwiające, ziarniste - nieco cierpkie, nieco taniczne i dość wyekstrahowane, zrównoważone z dopracowanym profilem owocowym. Doskonały przykład smaku Nowego Świata - aksamitny i świeży. W kolorze szlachetna, głęboka purpura z odcienami granatu i fioletu. Świetny potencjał starzenia.

Tę sensacyjną pozycję polecamy do czerwonego mięsa i potraw grillowanych. Podawać w temperaturze 14-16 ºC.


english version

Deliciously wild, bold Moldovan cuvée - merlot 60%, cabernet sauvignon 20%, malbec 20% - la Trinità Sancta - "Three Kings", Trei Crai 2013, from the vineyard Equinox under the supervision of Constantin Stratus, the master of red wine. Wine made in the style of the New, and with the technique of the Old World. Noble earthy-savory strains have been given a clear fruit-forward profile. The first nose reveals the aromas of black fruit with the nuances of the stone fruits: berry, blackberry, blackcurrant, plum, and above all wild cherry. Then the notes lead us further into the nature showing the accents of black earth, roasted chestnuts, acorns, oak bark, the smell of skin, vanilla, red pepper, sweet tobacco and the fascinating aroma of dried lavender!

Mouth is healthy, refreshing and grainy - slightly tart, slightly tannic and quite extracted. Balanced with a refined fruit profile. An excellent example of New World taste - velvety and fresh. Noble in color, deep purple with garnet and violet shades. Great aging potential.

We recommend this sensational position with red meat and grilled dishes. Serving temperature 14-16 ºC.


'Equinox Trei Crai' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Telefon kontaktowy: (+48) 508 490 819
Napisz do nas: hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik: booking@rotterdamwinebar.pl
Telefon kontaktowy:
(+48) 508 490 819
Napisz do nas:
hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik:
booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone: (+48) 508 490 819
Write to us: hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table: booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone:
(+48) 508 490 819
Write to us:
hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table:
booking@rotterdamwinebar.pl
Slider