Slider

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Wybitne, bogate i pikantne amarone z winnic Tommasi, Amarone Della Valpolicella DOCG. Otwiera się aromatami suszonych śliwek i przypraw. Następnie czarna wiśnia, rodzynki, biały pieprz i mokka, całość w towarzystwie okrągłych garbników. Nos zamyka się liściami lukrecji. Smak jest złożony, gładki, pełny, na podniebieniu dużo wiśni i śliwki. W kolorze głęboki rubin z odcieniami granatu. Oceniane jako top 1% najlepszych win na świecie, wielokrotnie nagradzane, a przez to zaliczające się do najlepszych win swojej klasy.

Kupaż zwany “Valpolicella Blend”, tutaj 50% Corvina, 15% Corvinone, 30% Rondinella i reszta Oseleta. Wszystkie owoce ręcznie zebrane i wyjątkowo starannie wyselekcjonowane z winnic osadzonych na wzgórzach w historycznej strefie Valpolicella Classica: La Groletta i Conca d'Oro.

Wyjątkowość amarone wymaga opieki nad winogronami jeszcze na długo po zbiorach. W ciągu tych miesięcy owoce są redukowane w "aktywnym letargu”, tak by zaszły w nich zmiany, które je wzbogacą, nadając nowe aromaty i głębszy smak. Winogrona wykorzystywane w Tommasi Amarone są umieszczane bezpośrednio na małych otwartych stojakach i przenoszone do otwartego budynku, gdzie suszą je chłodne powiewy jesieni i zimy, aż do zmiażdżenia owoców w styczniu. Następnie Tommasi Amarone dojrzewa co najmniej trzy lata w beczkach ze slawońskiego dębu. Po butelkowaniu wino starzeje się przez co najmniej kolejny rok.

Dumne wino, idealne na wyjątkowe okazje. Polecamy szczególnie z pieczonym mięsem, dziczyzną i dojrzałymi serami. Podawać w temperaturze 18° - 20° C. Duży potencjał starzenia (około dekady), dlatego oprócz degustacji, polecamy również zakup w naszym sklepie.


english version

Outstanding, rich and spicy amarone from the Tommasi vineyards, Amarone Della Valpolicella DOCG. It opens with the aromas of dried plums and spices. Then we feel a ripe black cherry, raisins, white pepper and mocha, all accompanied by round tannins. The nose is closed with licorice leaves. The taste is complex, smooth, full. A lot of cherries and plums on the palate. Deep ruby color with navy blue shades. Rated as the top 1% of the best wines in the world, award-winning, ranking among the best wines in its class.

Coupage called "Valpolicella Blend", here 50% Corvina, 15% Corvinone, 30% Rondinella and the rest Oseleta, hand-harvested and very carefully selected fruit from vineyards on the hills embedded in the historical zone of Valpolicella Classica: Groletta and La Conca d'Oro.

The uniqueness of amarone requires care for the grapes long after the harvest. During these months the grapes are reduced in a period of “active lethargy”: that is, they seem to be still but changes are taking place that enrich them, giving them new aromas and a deeper flavor. The grapes used in Tommasi Amarone are placed directly on small open stands and transferred to an open building, where they dry with cool breezes of autumn and winter, until the fruit are crushed in January. Then Tommasi Amarone matures for at least three years in barrels of Slavonian oak. After bottling, the wine ages for at least another year.

A proud wine, perfect for special occasions. We recommend it especially with roasted meat, venison and mature cheeses. Serve at 18 ° - 20 ° C. Great aging potential (about a decade), that's why in besides the tasting, we also recommend buying in our store.


'Tommasi Amarone della Valpolicella Classico' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Telefon kontaktowy: (+48) 508 490 819
Napisz do nas: hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik: booking@rotterdamwinebar.pl
Telefon kontaktowy:
(+48) 508 490 819
Napisz do nas:
hello@rotterdamwinebar.pl
Zarezerwuj stolik:
booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone: (+48) 508 490 819
Write to us: hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table: booking@rotterdamwinebar.pl
Contact phone:
(+48) 508 490 819
Write to us:
hello@rotterdamwinebar.pl
Book a table:
booking@rotterdamwinebar.pl
Slider